Kausiennakko 2021-2022 – Joko nyt päästään mestaruussuihkuun?
FriidutJulkaistu: 28.09.2021 14.53

Kausiennakko 2021-2022 – Joko nyt päästään mestaruussuihkuun?

Naisten light-harrastesarja saadaan käyntiin 4.10.2021 alkavalla viikolla. Sarja pelataan kaksinkertaisena yhdeksällä joukkueella ja keväällä mennään pitkän kaavan mukaan finaaleihin. Friidujen ensimmäinen matsi on kotihallissa Hyrylässä lauantaina 9.10., jolloin vastaan asettuu Keravalta väkevä KJT NaisAis. Seuraavaksi otteita tulevasta kaudesta ja ripaus historiaa.


Mihin viime kaudella jäätiin?

Iso K on varmasti jättänyt kaikkiin joukkueisiin ja seuroihin jäljen. Kaksi edeltävää kautta ovat päättyneet kesken, eikä harrastenaisten mestaruutta olla päästy ratkaisemaan. Friidut ovat olleet kausilla 2019-2020 (Viikingit Friidut) sekä 2020-2021 (Kiekko-Vantaa Friidut) runkosarjassa kärkikastia.

Ensimmäinen kausi keskeytyi juuri playoffsien kynnyksellä, jolloin vastaan oli määrä asettua Kirkkonummelta sähköinen Salamat Ladies. Edeltävällä kaudella ottelut keskeytettiin jo marraskuussa, mutta pistekeskiarvo puhui puolestaan sarjataulukossa. Olisiko Friidujen vahva tatsi säilynyt tiukoissa matseissa, vai olisiko kohtaloksi käynyt tuttavallinen ”voita oikeat pelit” -fraasi?

Odotuksiaan alkavasta kaudesta kuvaa joukkueen varakapteeni Rosa Karhusola seuraavasti: ”Rehellisesti sanottuna odotan tältä kaudelta kaikkein eniten sitä, että tää kausi tapahtuu. Kun kaks viime kautta on jäänyt pelaamatta loppuun, ni nälkä on kasvanu aika isoks koko joukkueella, joten tiedossa on kova kausi! Mä ootan innolla, että päästään tällä porukalla pitää kivaa niin kentälle kuin sen ulkopuolellakin. En myöskään malta oottaa, että päästään näyttää kyntemme kaukalon sisällä.”

Friidut 2021-2022

Sarjaan lähdetään odottavilla tunnelmilla, ja joukkueen yhteinen valmistautuminen kauteen on aloitettu heti kesän omatoimijakson jälkeen. ”Treenit aloitettiin elokuun alussa uusien valmentajien kanssa, ja muutama uusi pelaajakin on saatu mukaan. Meno on kuitenkin entisellään, eli yllättävää ja viihdyttävää, ja muistuttaa hetkittäin etäisesti myös jääkiekkoa.” kapteeni Katja Kanerva kertoo.

”Jäällä ja sen ulkopuolella on treenattu ahkerasti verenmaku suussa ja 170 % lasissa. Mun valmennusmetodina on lähinnä tällainen ”tulos tai ulos” -lähestymistapa”, linjaa päävalmentaja Sanna Kolehmainen. Harjoitusottelupariksi saatiin lauantaina 25.9. Hyvinkäältä pinkkimustiin peliasuihin sonnustautunut Team Flames. Ottelu päättyi tasaisen väännön jälkeen 1-1, ja Friidujen maalin viimeisteli Laura Jouskarin syötöstä Katja Kanerva.

Friidujen puolustuspelaaminen piti varman ja turvallisen maalivahdin Päivi Pitkäsen hereillä koko 45 minuutin ajan. Päävalmentaja Kolehmainen kuvaa peliä sanoilla nousujohteinen, vauhdikas ja jännittävä. ”Alkujännityksen purkautumisen jälkeen tehtiin paljon hyviä ja oikeita asioita, mutta puolustus- ja erikoistilannepelaamisessa on vielä paljon opeteltavaa.”

Pelaajaliikenne


Yhdeksän kuukauden tauko sekä erilaiset tavoitteet ja elämäntilanteet toivat vaihtelua Friidujen riveihin niin pelaajistossa kuin valmennuksessa ja johtoryhmässä. Tuoreimpina hankintoina lohiporukkaan napattiin seuran omasta mammakiekko-ryhmittymästä Kirsi Mikkonen sekä Janica Torkkola. Kirsi ennätti tuleviin sarjapeleihin valmistautumiseltaan nopeaan haastatteluun: ”Mahtavat fiilikset pukea Friidujen pelipaita päälle kaudella 21-22. Tulevalta kaudelta odotan uusia haasteita peleissä sekä treeneissä. Ihan parasta tällä hetkellä on treenata motivoituneen joukkueen kanssa, unohtamatta huippukoutseja!”

”Hyvästi jää, on vaikeaa”, lauloi Arto Sortavalta. Kesän aikana muutamien pelaajien sopimukset eivät yrityksistä huolimatta poikineet jatkoja. Pukukopin väriläiskä Deniz ”Dena” Caliskan vetää tulevalla kaudella lohipaidan sijaan HIFK:n punaisen paidan päälleen ja lähtee pistenikkariksi korkeammalle sarjatasolle Classic-sarjaan. Huomionarvoinen muutos Friidujen hyökkäyksessä on jokaisen puolustajan kauhun Päivi ”Nude” Nuutisen palaaminen juurilleen lohiperheeseen – mutta N.H.L-harrastenaisten riveihin.

Friidujen auringonsäde Hanna "Koisti" Koistinen tekee marraskuussa peliin valmistelevia lantion liikkeitä pukukopin sijaan vähän erilaisessa ympäristössä Naistenklinikalla. Pelipaita nähdään tämän vauhtimimmin päällä heti, kun siihen saadaan mahdollisuus - ja katsomoon saadaan yksi fani lisää. Kaudella 2021-2022 saatetaan nähdä myös sairastuvan puolelta lisäystä sarjarosteriin, tästä lisää myöhemmin.

Saimme yhteyden viime kauden päävalmentajaan Kimmo Mäntyseen, joka on siirtänyt valtikkansa entisille liigatähdille Sanna Kolehmaiselle ja Erika Sinitsynalle. ”Hirveä himo on takaisin, ja Friiduista lähteminen oli iso virhe mun valmentajauralla”, tiivistää Mäntynen tunnelmiaan. Mäntysen sininen perintökansio on kuitenkin uuden valmennuksen toimesta vihitty käyttöön, ja valmennus on positiivisilla fiiliksillä alkavasta kaudesta.

Mielenkiintoiset muutokset sarjassa

Jos Friiduissa, niin myös muissa joukkueissa, on tapahtunut pelaajaliikennettä eri suuntiin. Vanhoja ja uusia harrastajia on saatu houkuteltua lajin pariin. ”Kaudelta 2021-2022 odotan innolla kovia pelejä KJT:ta vastaan. Aiemmat harkkamatsit ovat olleet kovaa vääntöä, ja uskon, että sitä tulevat olemaan sarjapelitkin.” kuvailee Siiri Mulari. Mulari povaa kauden 2021-2022 yllättäjäksi HIFK:n Harrastegimmoja tai Team Flamesia: ”huhut kertovat, että molemmissa jengeissä on rosteriin tullut muutoksia”.

Uutena haastajana light-tasolla nähdään pitkän linjan naiskiekkoporukka KJT NaisAis eli ”Naikkarit”. Joukkue on perustettu jo vuonna 2009 ja edeltävinä vuosina heidät on nähty kamppailemassa Classic-sarjassa. Joukkueen kiireisiä toimihenkilöitä ei saatu vastaamaan kiperiin kysymyksiin muutoksesta sarjatasolla. Kovia ja hauskoja pelejä on varmasti luvassa naapurikunnan naisten kanssa. Sarjassa nähdään myös kova comeback vuoden tauon jälkeen, kun Friidujen perustajajäsen Tanja ”Tapi” Karjalainen tulee haastajaksi KJT NaisAisin hyökkäykseen.

Runkosarjan otteluohjelma

Nykytilanne huomioiden hallille toivotaan kannustajia, sillä tyhjillä katsomoille on erikoista pelata naisten harrastesarjoissa. Mikäli löydätte tienne Hyrylään tai muiden joukkueiden katsomoihin, muistakaa noudattaa maalaisjärkeä sekä hyvää yleistä terveysturvallisuutta.

Yhteistyössä

Friidut ovat saaneet tällekin kaudelle mielettömät yhteistyökumppanit. Matkassa on mukana louhinta-alalta Stone Breakers Finland oy sekä Minttiravintolat, joilla on Vantaan parasta ravintolaosaamista!

Lopuksi

”Friiduissa parasta on ryhmähenki ja taistelija-asenne. Aina on kiva tulla treeneihin, kun ilmapiiri on kannustava ja positiivinen. Jos kentällä on kiva olla ja olostaan nauttii, niin se näkyy kyllä tuloksessakin” toteaa tyytyväisenä varakapteeni Karhusola. Kapteeni Kanervan mukaan ”joukkueen vahvuus on tiiviinä joukkueena pelaaminen, ja sitä toivottavasti vahvistetaan entisestään tällä kaudella. Suurin toive tietenkin on, että saataisiin pelata Friidujen ensimmäinen kokonainen ehjä kausi, aina finaaliin ja kirkkaimpaan mitaliin asti.”